Tethered: nooit eerder geziene Tower Defense

De mensen achter de Wipe Out franchise en Driveclub hebben een nieuwe titel. Het is een uniek spel dat lastig onder een noemer valt. Tower Defense Game is een omschrijving die het dichtst in de buurt komt van deze originele game. Met geestige personages bouw je je landje op, dat bestaat uit prachtig vormgegeven rotsformaties die zweven in de atmosfeer, terwijl je ’s nachts knokt voor wat je waard bent tegen slakachtige monsters. Dit is Tethered.

Playstation VR

Secret Sorcery Towers is een relatief onbekende naam in de game wereld. Het is een kleine independent studio die vooral bestaat uit liefhebbers en bekwame ontwikkelaars met visie. Uit hun stal komt nu Tethered, en zodoende is Secret Sorcery Towers toegevoegd aan het rijtje studio’s dat spellen produceert voor de Playstation VR. Sony heeft al tien games voor de Playstation VR en uiteraard zal dit alleen maar groeien. Testers van de game beschrijven Tethered als een sandbox-achtig spel, waarbij de gameplay en de doelstelling erg eenvoudig zijn. Het betreft het opzetten van een nederzetting. De dag- en nachtcyclus van het spel is een origineel concept, gezien het feit dat de gameplay verschilt tussen de verschillende dagdelen. De grafische vormgeving van het spel is dik in orde en levert een puike spelervaring op met de Playstation VR.

Opbouwen en verdedigen

In het spel gaat het om de Hemelse Archipel. Dit is het stuk land dat je moet opbouwen. De archipel is niet meer dan enkele rotsformaties die zweven in de ruimte. We zien een fenomenale waterval die van de ene zwevende rots op de andere stroomt. Zo zijn er verschillende formaties die het platform bepalen. Overdag is de doelstelling het opbouwen van de vestiging. Aanplanten, bouwen, onderhoud; alles om de nederzetting leefbaar te houden. Maar de wezentjes, genaamd Peeps, kunnen niet echt van een welverdiende rust genieten. ’s Nachts vallen wormachtige aaseters de nederzetting aan. Door het gebruik van kruisbogen, knuppels en een arsenaal aan andere primitieve wapens, is het mogelijk de aaseters te verdrijven. De spelopzet is dus verschrikkelijk simpel. Dit is met opzet. De Playstation VR kan uitputtend werken, omdat het zoveel prikkels geeft en je volop laat meebeleven. Daarom is er bewust gekozen voor speelrondes van maximaal 40 minuten. Dit is het maximum, voordat het gewicht van de headset en de spanning aan de ogen vervelend gaat worden.

Spirit Guardian

Je speelt vanuit de Spirit Guardian. Zodoende heb je het perspectief van de leider van het volk. Deze Peeps wonen in het paradijs en het gaat erom dat jij verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen van de nederzetting. Jij moet aansturen om de balans weer te herstellen. Je helpt en delegeert overdag, tijdens het opbouwen van de nederzetting. Hierbij bereid je de Peeps tevens voor op de nacht. Echter is er een mooie aanvulling: er is een oeroude en mystieke levenskracht genaamd Spirit Energy. Met dit imposant element kun je gebruik maken om te overleven. Je bouwt gemeenschappen op en verzamelt hulpbronnen, totdat de gemeenschap krachtig genoeg is om de kwade aaseters voorgoed te laten verdwijnen.

Strategische gameplay

Tethered combineert een indrukwekkende stijl met grafische hoogstandjes met een strategische gameplay. Dit is een ongeëvenaarde virtual reality ervaring. De makers van Liggle Big Planet en Motor Storm hebben zich duidelijk laten beïnvloeden door de gerenommeerde animator Miyazaki. Tethered kent dus vele doelen, zonder dat het spel complex wordt. De wapens zijn in principe het daglicht en de Spirit Energy. Zo kun je de gang van zaken keren en de eilandenformaties redden van onrust. Wanneer je net met het spel begint, resulteert dit in het zoeken en verkennen van mogelijkheden. ’s Nachts zul je, ondanks dat je het weet, overweldigd worden door de aaseters. Er zit dan niets anders op om ’s ochtends, in daglicht, de wonden te likken en alles te herbouwen. De missie is dan het restaureren van het beschadigde deel van je nederzetting. Als Spirit Guardian ben je onontbeerlijk voor de Peeps. Zonder jou zullen ze vergaan en zal het land openliggen voor kwade krachten. Belangrijk is het dus om strategisch te bouwen en tactisch de nacht voor te bereiden.

Virtual Reality

De game is enkel gemaakt voor de virtual reality die de Playstation VR biedt. Het spel neemt de beste delen van een sand-box ervaring en combineert dat met puzzel en strategie. Er ontstaat zo een meeslepend universum met een krachtige spanning tussen ontspanning, schoonheid, uitdaging en strijd. De Peeps lijken met de hand getekend, wat ze een uniek design geeft. Met originele concepten en makers die kennis van zaken hebben (enkele ontwikkelaars wonen op bergachtige locaties van Noorwegen), blaast Tethered een droom tot leven.

Ervaringen

Een spel met goede graphics alleen is niet voldoende. Er is meer content nodig om gamers over de streep te trekken. Audio is altijd van belang. Het vormt ook een groot deel van de beleving van dit spel. Met gelouterde namen in sounddesign zit het met de muziek en het geluid dus wel goed. Daarnaast is het spel gemaakt voor iedere speler. Het is knap dat een game een breed scala aan gamers tevreden kan houden. Het is laagdrempelig, zonder te eenvoudig te zijn. In een half uur is te ontdekken hoe je een dorp opbouwt, hoe je Spirit Energy verzameld en waar je oeroude artefacten kunt ontdekken. Zo leer je snel nieuwe vaardigheden voor je Peeps en sta je ze bij tijdens het vechten in de nacht. Het is een behoorlijke prestatie dat een redelijk klein ontwikkelteam uit de indie-hoek een spel als dit heeft kunnen ontwikkelen. Alles lijkt prima samen te komen: het visuele deel, de puzzelgedeelten in het spel, de gameplay en de vloeiende dynamiek. De makers van Tethered maken er geen geheim van dat Studio Ghibli en Miyazaki van grote invloed zijn geweest op het spel. Dat is ook wel te zien. De ervaring is compleet met uitgebalanceerde en treffende muziek, kwaliteit geluid, indrukwekkende graphics en een geweldig design. Tethered combineert avontuur, actie en strategie op een uitstekende wijze. Deze titel is een heuse toevoeging aan de Playstation VR.

Share