The Climb is een buitengewone klimervaring

Een waarlijk ongekende sensatie verschijnt op de Oculus Rift: The Climb. Zoals de titel doet vermoeden is dit een game waar je de meest uiteenlopende oppervlakten moet beklimmen. Dat klinkt eenzijdig, maar is het totaal niet. Via HMD is de game een unieke ervaring en het spelelement is zo sterk, dat je urenlang plezier hebt om de rotsmassa’s te overwinnen.

The Climb

Het is een first-person klimspel van Crytek gemaakt voor de Oculus Rift. Een simulator om via behendige technieken en slimme manoeuvres in de kortste tijd de top te bereiken. Crytek staat bekend om het gebruik van kwalitatieve visuals. Hierom is de game grafisch ook een meesterwerk. Tot op heden is dit spel het mooiste dat verkrijgbaar is in de Oculus store.

Klimmen

Het grijpen naar uitstulpingen in de berg en het richting geven aan de beklimming, dit is in wezen waar het om gaat. Maar concentratie is gewenst, want het is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk eindeloos aan een arm te hangen. Buiten dit gegeven is een andere grip niet altijd binnen handbereik. Eigenlijk ontzettend realistisch dus. Het spannende element is om een sprong te maken. Het afzetten en via een sprong wat op te schuiven of voort te komen op het parcours is noodzakelijk. Het puffen en zweten van de hoofdpersoon is een mooie afspiegeling van wat er in een echte situatie ook gebeurt. Maar het blijft lastig om niet afgeleidt te worden door de prachtig vormgegeven omgeving.

Intensiteit

Er zijn drie omgevingen beschikbaar. Deze kun je bespelen met een verschillende intensiteit of spelmode. Er is The Bay – een schitterend groen gebied, gebaseerd op de mooiste natuur in Azië. Daar zingen vogels, vliegen insecten en honderden meters boven de grond heb je een machtig uitzicht. Dan zijn er de Alpen – uitgestrekte natuur met spectaculaire rivieren, kastelen en zo nu en dan ook base-jumpers die voorbij schieten. In The Canyon kun je ontzettend hoge bergen beklimmen en via een kabel oversteken, terwijl helikopters passeren. Niet voor de mensen met hoogtevrees.

The Climb berglandschap uitzicht

Checkpoints

The Climb heeft verschillende modes. The basic mode is er voor als je alleen speelt. Er zijn verschillende routes door de drie omgevingen. Het gaat erom checkpoints te behalen. Punten worden behaald door je stijl en uiteraard je snelheid. Dan zijn er ook nog verborgen Easter Eggs die je puntentotaal kunnen verhogen. Een andere mode is Bolder. Dit houdt in dat de doelstelling is dat je op spectaculaire wijze en op een vliegensvlugge stijl naar de top klimt. Het is niet makkelijk, want er is geen kalk aanwezig. De Chill mode kent geen puntentotaal en je kunt vrij rond bewegen. Je gaat van de routes af en geniet van het uitzicht.

Visuals

The Climb is absoluut geen dure demo, het is een spel dat echt plezier brengt en je volop in de gameplay zuigt. De gedetailleerde omgevingen zijn werkelijk een lust voor het oog en verhogen het spelelement. Via de Oculus Rift krijg je een fraai zicht op het gehele landschap. Door de 360 graden view is elk detail nauwkeurig waar te nemen. The Climb is hierom exclusief, maar ook vanwege de interessante manier van spelen. De tactiek die je gebruikt om tot het checkpoint te komen is doorslaggevend. Speel je op safe of neem je risico? Crytek heeft zo het spelelement uitstekend gecombineerd met voortreffelijke visuals. Het is niet gek om te stellen dat dit tot nu toe de game is met de meest uitgewerkte en kwalitatieve visuals in virtual reality.

Details

Wilde dieren, nieuwsgierige insecten die wegvliegen door jouw plotselinge bewegingen, vliegen die rond je hoofd vliegen, planten die soms in de weg zitten – de details zijn ontzettend goed uitgewerkt. Je krijgt het gevoel dat je daadwerkelijk in Azië of de Alpen een rots aan het beklimmen bent. Maar stilstaan bij deze pracht is niet aan te raden, want de checkpoints moeten binnen de tijd gehaald worden.

Besturing

Het onder de knie krijgen van de besturing is niet complex. Alle bewegingen die je met je controller maakt en die je in de game uitvoert zijn logisch. Een richting uitkijken of uitstrekken voor een grip gaat moeiteloos en – niet onbelangrijk – erg soepel. Met een eenvoudige besturing kun je handen plaatsen op een uitstulping, jezelf oprekken, springen, jezelf afdrukken op een rotsrand, het is haast een echte work-out. Na het spelen van The Climb zul je ook merken dat met name je nek, hoofd en handen toe zijn aan wat ontspanning. Het springen van richel naar richel is opwindend, omdat dit ook makkelijk mis kan gaan.

Interactief spelen.

Met de interactive mode kun je uitdagingen aangaan. Door middel van een ‘ghost’ kun je de progressie van je tegenstander volgen. Het wordt een race naar de top met soms wat visuele tips hoe je het beste op de top kunt komen. Deze multi-player optie is een goed uitgewerkt element. Door het zichtbaar worden van de handen van je tegenstander, weet je wat jouw positie is in het spel. Zodoende kun je jouw strategie daarop aanpassen. Nog niet klaar voor zulke uitdagingen? Voor het trainen en opbouwen van je skills is er de oneindige klimmuur, waar je eindeloos op kunt oefenen.

Collectibles

Er zijn vele doelen en een scala aan verzamelitems in het spel. Je kunt je score opbouwen door bijvoorbeeld voor de honderdste keer kalk aan je handen te zetten of honderd succesvolle sprongen te maken. Hiermee kun je horloges winnen of armbanden. Ook verschillende handschoenen zijn te verwerven. Ze zijn bijna altijd nutteloos, maar wel een leuke bijkomstigheid in het spel.

Beleving

The Climb voor Oculus Rift is een intens spel dat telkens het perspectief veranderd wanneer je verder komt in het spel. Door waanzinnige visuals en een gameplay die de realiteit evenaart is dit een belevenis van hoge klasse.

Officiële website : http://www.theclimbgame.com/

Share