Flight Simulator X: Steam Edition

In 2006 lanceerde Microsoft Flight Simulator X, dat al snel afgekort werd FSX. Deze flight simulator was de tiende versie (vandaar de X) en de opvolger van Microsoft Flight Simulator 2004. Het was ook de laatste versie van de Microsoft Flight Simulator serie, waarvan de eerste versie al in 1982 gelanceerd was.

De in 2006 baanbrekende graphics en ongekende uitgebreide mogelijkheden van Microsoft Flight Simulator X, zorgden ervoor dat het spel een enorm succes werd. Nog meer zelfs dan zijn voorgangers werd het dé standaard voor vliegsimulatoren. Niet alleen voor consumenten, maar zelfs onder piloten. Daardoor werd pas in december 2012 de stekker uit het multiplayer matchmaking systeem getrokken. Sindsdien is er geen opvolger meer gekomen voor Flight Simulator X.

Omzetting Flight Simulator X naar Steam

In 2014 werd bekend dat Dovetail Games, de softwareontwikkelaar van onder meer treinsimulator RailWorks, een licentie van Microsoft had gekocht om Microsoft Flight Simulator X verder te ontwikkelen en te voorzien van nieuwe content.

Aanpassingen in FSX Steam Edition

Vanaf 2015 is de Steam Edition van FSX beschikbaar. Deze versie van de flight simulator is te downloaden via Steam en bevat diverse updates, zoals support voor de meest recente Windows-series en de mogelijkheid om gemakkelijk met meerdere spelers te spelen.

Verdere aanpassingen aan het spel zijn onder meer de verbetering van de kwaliteit van de omgeving (waarvan de standaardkwaliteit enorm opgeschroefd is en nu veel sneller laadt), een enorme hoeveelheid bugs die uit de originele versie is gehaald en veel snellere verwerking van de graphics in het spel. Hoewel dit niet de grootste veranderingen lijken, zorgen ze er wel voor dat de Steam Edition enorm verbeterd is ten opzichte van de originele Flight Simulator X. Het spel is hierdoor veel gemakkelijker te gebruiken en te spelen dan de versie die in 2006 uitkwam. FSX Steam Edition is aanzienlijk makkelijker te leren, niet in de laatste plaats door de sterk verbeterde tutorials (in-game handleidingen). Maar FSX Steam Edition is nog steeds geen makkelijk spel: het blijf de meest realistische flight simulator die er is.

flight-simulator-x-vr-cockpit-view

Oneindig veel bestemmingen

Net als in de originele Flight Simulator X, kun je in FSX Steam Edition kiezen om vanaf vrijwel iedere locatie in de wereld te vliegen in de meeste iconische toestellen die er ooit zijn geweest. Ga in de cokcpit zitten van een enorme Boeing 747 Jumbo Jet, probeer een P51 Mustang uit de Tweede Wereldoorlog in de lucht te houden, te landen met een Maule M7 Orion op ski’s, een F-18 gevechtsvliegtuig veilig neer te zetten of de sensatie te voelen om een Augusta Westland EH-101 helicopter verticaal op de grond neer te zetten. Je kunt in FSX: Steam Edition wereldwijd op meer dan 24.000 bestemmingen vliegen, dus zelfs na maanden vliegen heb je lang nog niet alles gezien van de wereld van FSX.

Nieuw in Flight Simulator X: Steam Edition

Maar in FSX Steam Edition zijn natuurlijk nu meer mogelijkheden dan in 2006. De sterk verbeterde multiplayermogelijkheden zorgen ervoor dat je tegen iedereen van de over de hele wereld kan spelen of mee samen kan spelen. Je kunt vrienden of onbekenden binnenloodsen als air traffic controller of ze helpen als co-piloot. Of zij jou natuurlijk als jij de piloot bent.

In de race mode kun met tegen duelleren racen in vier verschillende soorten races, zoals de Red Bull Air Races. Je kunt ook tegen elkaar aan de slag gaan in bijvoorbeeld zweefvliegtuigen. Hoe beter je wordt, hoe uitdagender de (weers)omstandigheden zullen worden.

flight-simulator-x-in-vr

FSX Steam Edition: geweldig vliegen in VR

Als er één spel is wat op voorhand al helemaal geschikt was voor Virtual Reality (VR), dan was het Flight Simulator X wel. Geen wonder dus dat FSX Steam Edition één van de eerste spelen is die je ook in VR kunt spelen. De enorme rijkdom aan omgeving (scenery) geven een extra boost aan je beleving in VR. En in tegenstelling tot andere games in VR, is FSX Steam Edition gemakkelijk te downloaden en goedkoop aan te schaffen.

Eenvoudige installatie

De installatie van FSX Steam Edition is helemaal makkelijk. Je downloadt het spel van Steam, laat het installeren en je bent al klaar om het te spelen. Met een standaardversie van net iets meer dan zestien gigabyte hoef je bovendien niet lang te wachten op het downloaden.

Goedkoop in aanschaf

Je kunt de standaard versie van FSX Steam Edition via Steam al voor 25 euro kopen. Wil je extra content, zoals de Piper Aztec add-on of een Skychaser add-on, dan kun je die apart aanschaffen of in één voordelig pakket kopen. De meest uitgebreide versie is momenteel de Mega Mission Edition, waarmee je onder meer ook de Air Alaska add-on, de Arctic Rescue add-on en de Dangerous Approaches add-on downloadt.

Share