Loading Human: een machtige virtuele ervaring

Een ultieme virtual reality ervaring – zo wordt Loading Human VR genoemd. Het is een game die eigenlijk nergens onder te scharen valt. Uniek is het spel te noemen, het heeft episodische avonturen die gecombineerd worden met een diepzinnig verhaal. Daarnaast is er veel interactiviteit en uiteraard een fysieke gameplay. Een spel dat de verbinding legt tussen menselijkheid en wetenschap.

Winst en verlies

Loading Human VR, dat via Kickstarter crowdfunding mogelijk werd gemaakt, is een science-fiction verhaal dat zich afspeelt in de 22ste eeuw. Het richt zich niet op één enkel gebied zoals actie, maar levert een echt diverse spelervaring op die ideaal is voor virtual reality. Loading Human VR is geproduceerd voor de Playstation VR en de Oculus Rift. Het is één van de weinige games die de VR het gunstigste benut. Door de fysieke interactie kan het verhaal ook verschuiven. Daardoor is het geen lineair plot. Als in het echte leven, kun je je vrij bewegen, wat ook consequenties heeft voor het spel. Het gaat namelijk om het redden van je geliefde. Fijne details en slimme tools bevinden zich in fenomenale omgevingen waarin je afreist naar futuristische oorden. In dit hachelijke klimaat heb je maar één missie.

Verhaal

Je speelt als het karakter Promotheus die zich in de stichting Chapter One bevindt. Je vader is een geniale wetenschapper en zadelt je op met een verzoek: reis in de onbekende diepte en ontdek de Quintessence – de meest krachtige energiebron van het universum. Wat volgt is een weelderige wereld waar je alles kan bekijken, aanraken en bewegen. Promotheus is een jonge astronaut die onlangs geslaagd is voor zijn opleiding. Zijn vader, Dorian, is stervende en deze briljante wetenschapper wilt eigenlijk dat de Quintessence gevonden wordt, zodat hij de dood kan overwinnen. Dorian had al eerder de Dark Energy Engine uitgevonden, een machine die het de mens mogelijk maakt tussen planeten te reizen. Lazarus was een andere uitvinding. Hiermee kon hij ouderdom tegengaan. Zijn zoon moet dus de Quintessence vinden. Dan is er nog Alice. Zij is een vermaard deskundige in de genetica en hierdoor Dorian’s assistent. Ze is nauw betrokken bij Dorian’s experimenten.

loading-human-vr-playstation-4

Avontuur dat het nu overstijgt

Mede door het originele verhaal, maar ook doordat het spel een technisch hoogstandje is, leidt het tot een emotionele interactiviteit. Het is namelijk mogelijk om complexe relaties op te bouwen, indrukken op te doen, te verwerken en relaties aan te gaan. Je kruipt in de huid van Promotheus en gaat een origineel avontuur aan. Het is een machtige virtual reality ervaring die indruk maakt.

Gevorderde virtual reality

Loading Human VR gebruikt de meest gevorderde elementen van VR. Dit is te merken in de uitwerking van de controllers en de headset op het spel. Full-body rendering en de 3D sound maakt het mogelijk dat je samensmelt met de game. Zo wordt je helemaal één met de intrigerende puzzel die je op moet lossen. Het spel biedt honderden mogelijkheden om contact te maken met karakters en objecten. In de visueel indrukwekkende omgeving, zoals Antartica of je eigen ruimteschip, heeft dit spel een impact die zijn weerga niet kent.

Untold Games idealen

Untold Games, de studio die Loading Human VR produceerde, had grote ambities en idealen. Die worden nu bereikt en reiken verder dan andere, meer conventionele adventure-games. Door de VR en de motion controllers, samen met de headset, wordt dit het beste spel dat aansluit op menselijke beweging. Ook is het spel ontzettend goed afgestemd op intuïtieve menselijke reacties, iets dat een ander spel tot nu toe nog niet gelukt is. Een reden waarom de VR enthousiastelingen zo massaal het spel mogelijk hebben gemaakt middels crowdfunding, is de natuurlijke en meest complete menselijke interactie. Het spel krijgt zoveel verdiende aandacht omdat het feilloos de menselijke natuur nabootst in Virtual Reality. Untold vertaald het als een doelstelling van een ‘onzichtbare’ interface. Je kunt het zien als het zien van een sleutel op de grond, deze oppakken, vasthouden, het slot in steken, draaien en de deur openen. Alle handelingen zijn zo natuurlijk mogelijk. Mede door dit gegeven is het spel een echte VR beleving.

Loading Human virtual reality Playstation VR game

Ervaringen

Loading Human VR is wellicht een pionier op dit nieuwe gebied van gaming. Games, vooral op VR gebied, hebben zich zodanig ontwikkeld, dat een spel als Loading Human VR mogelijk is geworden. Het is fascinerend nu een heuse Virtual Reality identiteit te hebben. De gameplay wordt mede door tutorials vereenvoudigd. Zodoende wen je snel aan je bewegingen. Echter is het hebben van twee handen hard werk. Het is dus weer opnieuw leren – hoe beweeg ik me, hoe pak ik iets op. Dit heeft tijd nodig, maar is ook een ontzettend interessant fenomeen dat het speelplezier verhoogt. Voordat je de subtiliteit krijgt om iets op te pakken in plaats van het kapot te drukken, ben je wel even bezig, maar het loont zich de moeite. Het is dan eindelijk een overwinning en een openbaring indien zoiets simpels als het bedienen door middel van je handen uiteindelijk werkt. Het is iets dat in andere spellen namelijk niet gebeurt. Het spel past zich ook aan op de progressie. Soms is het nodig je motorische vaardigheden te verbeteren, indien je verder wilt komen in het spel. De omgevingen zijn erg goed afgewerkt, het is een mooie ervaring om in een ruimteschip rond te lopen en je te verwonderen over elk detail. Het werkt sfeerverhogend. Het plot is zeer authentiek en door het verhaal raak je verknocht aan je missie. Door de vele dubbele lagen – liefde voor Alice en de stervende vader – wordt je uiteindelijk gedwongen om in je avontuur keuzes te maken die het verdere verloop bepalen. Dit is een sterk uitgewerkt element in het spel. Het spel kent niet echt een referentiekader, dus stap je er redelijk blanco in. Dit is echter niet negatief. Door de gameplay en het sterke verhaal ontstaat er een emotionele band met de hoofdpersonen. Met recht mag dit dan ook de titel dragen van een episodisch spel. Loading Human VR levert een zeer unieke beleving.

Meer informatie op de officiële website van : LoadingHuman

Share