Race je naar de top met Gran Turismo Sport!

De weg naar de eerste Gran Turismo game was lang. De Japanse gamedesigner Kazunori Yamauchi en zijn team deden er maar liefst vijf jaar over om het eerste spel te ontwerpen en uit te brengen. Sindsdien, en dan spreken we over het jaar 1995, is de reeks autoracespellen niet meer weg te denken uit onze gamecollectie. In de loop der jaren is het aantal ontwikkelaars van racespellen enorm gegroeid, maar bijna geen enkele spelontwikkelaar kan tippen aan de games van Polyphony Digital. Dit jaar gaat het gamebedrijf ons verrassen met een compleet nieuw exemplaar: Gran Turismo Sport. 2016 belooft dus een interessant jaar te worden voor de racende gamer. Wij kunnen het niet laten om alvast wat hoogtepunten op een rijtje te zetten!

Graphics komen beter uit de verf

Een belangrijke eigenschap van Gran Turismo Sport is dat de game gemaakt is voor de PlayStation 4. Tot nu toe zijn alle eerdere Gran Turismo’s uitgebracht voor de voorgangers van de huidige PlayStation console. Hoewel Gran Turismo 6 indertijd gelijktijdig met de PlayStation 4 uitgebracht werd, was deze game alleen beschikbaar voor de PlayStation 3. Gran Turismo wordt voornamelijk gewaardeerd om de indrukwekkende auto-ontwerpen – Gran Turismo Sport biedt rijplezier in 137 verschillende auto’s – en gave graphics die er tot uiting komen.

Ook deze versie van de spellenreeks is een lust voor het oog dankzij de aandacht die eraan besteed is. De bomen in het landschap passen zich aan aan het weer, de stoelbekleding is tot in detail nagetekend en de autobelichting moet er nog realistischer uitzien dan voorheen. Omdat grafische kaart van de PlayStation 4 in grote mate verbeterd is ten aanzien van zijn voorganger, is het een feestje om binnenkort te kunnen racen op de nieuwste console. De vormgeving van de game komt daar waarschijnlijk echt tot zijn recht.

Gran Turismo Sport virtual reality

 

Gloednieuwe bestaande en fantasiemodellen

In Gran Turismo Sport zullen er vanzelfsprekend nieuwe, bestaande wagens beschikbaar zijn om in te rijden. Een voorproefje van auto’s die Gran Turismo Sport bevat: de Ford Mustang GT Premium Fastback uit 2015, de Mercedes-Benz AMG GT en de Ferrari LaFerrari uit 2013. Daarnaast heeft het team van Vision Gran Turismo speciale automodellen ontworpen die in de competities van Gran Turismo Sport gebruikt kunnen worden. Gran Turismo noemt dit ook wel ‘fantasiemodellen’. In samenwerking met wereldbekende autofabrikanten zijn de snelste en meest realistische auto’s in de game terecht gekomen. Onder deze sportauto’s bevinden zich merken als Bugatti, Mazda, Toyota, Volkswagen en Peugeot. Hierdoor hebben alle deelnemende racers van de competitie een wagen met gemeenschappelijke eigenschappen, om een eerlijke race te kunnen spelen.

gran-turismo-sport-race-autos

 

Turismospelers onderdeel van FIA-kampioenschap

Bijzonder aan Grand Turismo Sport is dat er twee online kampioenschappen, die live gevolgd kunnen worden, in het verschiet liggen. Via het spelelement ‘Sport’, waar online geracet wordt, kan er gestreden worden om de Landbeker of Fabrikantbeker. Beide online kampioenschappen maken deel uit van de fysieke autokampioenschappen: de winnaars krijgen een prijs van de Fédération Internationale de l’Automobile, kortweg de FIA. De FIA is dé organisatie die de grootste racekampioenschappen ter wereld organiseert, bijvoorbeeld de Formule 1. Spelers van Grand Turismo Sport zullen onderdeel worden van de FIA-kampioenschappen door te racen voor hun eigen land of voor hun favoriete autofabrikant. Dit is de eerste keer dat een racespel onderdeel is van de echte autosport, en dus heel speciaal.

Van de fans, voor de fans

Het online volgen van andermans gamesessies is razend populair. Bij de nieuwe Gran Turismo kon een meekijkfunctie dan ook niet uitblijven. Vanaf nu wordt het mogelijk om als speler mee te kijken naar de races van anderen via de het spelelement ‘Sport’. Het principe is hetzelfde als voetbal, tennis of League of Legends kijken: volg live vanuit je luie stoel het circuit met de beste racers. De kijksessies worden ook nog eens voorzien van commentaar dat gegeven wordt door een deskundige spreker.

gran-turismo-sport-viper

Gran Turismo Sport in virtual reality

PlayStation heeft behoorlijk geïnnoveerd de laatste tijd, en dat heeft geresulteerd in de komst van PlayStation Virtual Reality, dat ook wel PS VR genoemd. Dit is een systeem, een headset, dat je op je hoofd zet zodat gamen nog realistischer en mooier wordt. Met het gebruik van de VR bevindt de speler zich als het ware in zijn eigen game.

Wanneer je de headset opzet, kun je genieten van vloeiend beeld en 360 graden zicht. We zouden dit nieuwe snufje van PlayStation niet noemen als het niet met Gran Turismo te maken had: Gran Turismo Sport zal met grote waarschijnlijkheid ook te spelen zijn met gebruik van de PlayStation VR. Dankzij de comfortabele headset wordt het racen nóg spectaculairder, aangezien het hiermee meer lijkt of je daadwerkelijk in een auto rijdt.

Klaar voor de start

Al met al zijn er dus genoeg redenen om uit te kijken naar Gran Turismo Sport. Of je nu online of offline gaat racen, bestaande sportwagens gaat besturen of een fantasiemodel onder je kont hebt, Gran Turismo Sport zal niet teleurstellend uitpakken. De nieuwe Gran Turismo komt al uit in november 2016. Het aftellen is begonnen!

Share