iRacing VR: een weergaloze race ervaring

Al zolang er games bestaan, zijn er racespellen te vinden. Motoren en machines hebben een sterke aantrekkingskracht op de mens. Met de toevoeging van virtual reality aan de game-wereld, is er nu een mogelijkheid om uiterst intens van een racespel te genieten. Een topper in dit genre is Iracing VR. Dit is een verbluffende race-sim, die een werkelijke ervaring van de track realiseert. Het is een game die andere race-spellen ver achter zich laat. Dit komt met name door de ontzettend gedetailleerde ontwikkeling van het spel. Met gemak garandeert het urenlang speelplezier voor gamers, maar ook voor doorgewinterde racers. IRacing VR is namelijk ook een trainingstool voor professionele coureurs.

Online simulatie

IRacing VR is een online motorrace simulatie voor Microsoft Windows, Linux en OS X. Op basis van registratie is het mogelijk deel te nemen aan deze omvangrijke game van Iracing.com Motorsport Simulations. In principe was het begonnen als een testprogramma voor banden. Tevens was er een programma nodig dat dynamiek van auto’s moest testen en de temperatuur moest meten tijdens het presteren. Dit resulteerde in de eerste opzet van de simulatie, die vanwege de hoge kwaliteit op de markt werd gebracht. Al gauw groeide het uit tot een race belevenis die zijn weerga niet kende. Nu kun je deelnemen aan races, oefeningen en is het mogelijk omvangrijke competities organiseren via een online community. IRacing VR is naast een enerverende game ook een heuse trainingstool voor pro’s. Zo kunnen ook gevestigde of opkomende coureurs hun vaardigheden verbeteren door dit spel te spelen. Een ander hoogtepunt van het spel is dat gerenommeerde autosportorganisaties hun medewerking en kunde hebben verleend aan het spel. Denk aan grote namen als NASCAR, IndyCar, V8 Supercars en nog vele anderen. Doorgewinterde racefanaten, maar ook racespel-liefhebbers worden op hun wenken bedient met deze simulatie. De weergave van elk parcours en elk voertuig is realistisch en zeer accuraat. De tracks, de voertuigen en de modeling zijn allen gedetailleerd uitgewerkt, wat zorgt voor een optimaal speelplezier. Je waant je op deze manier op een echte track.

iracing-racen-door-de-bocht

Onovertroffen

De virtual reality ervaring is fenomenaal. Het is een compleet spel waarin er vele mogelijkheden zijn, van het costomizen van je helm tot het kopen van nieuwe content. Alles wordt ook via een persoonlijke account bijgehouden, zodat je progressie in de gaten kunt houden. De statistieken zijn zo duidelijk en overzichtelijk. Het hoogtepunt blijft de uitstekend uitgewerkte gameplay, die tot in de puntjes is uitgewerkt. De tracks zijn prachtig vormgegeven en er is aan elk component gedacht. Zelfs de kleinste segmenten zijn uitgewerkt. Daarnaast is de besturing erg realistisch, mede door de kennis en ervaring van de producenten.

Race-sessies

Een officiële serie van races is een kalenderjaar. Dit is verdeeld in vier 12-week seizoenen. Racers kunnen deelnemen in training, kwalificaties, time trials en race sessies. Er bestaat ook de mogelijkheid om een vierweekse Rookie serie te doen, een Skip Barber of IndyCar serie of een Pro serie. Eigen races samenstellen behoort ook tot de mogelijkheden. Wel moet er uit worden gegaan van je ‘license level’. Dus enige ervarenheid op de virtuele weg is wel voornaam. IRacing VR kopieert bestaande tracks door middel van een laserscan techniek. Tot op de millimeter zijn de banen en omgeving precies nagebouwd. Zelfs de oneffenheden op de weg komen in het spel terug. Realistischer dan dit is dus enkel het parcours in werkelijkheid.

Realiteit

Het spel houdt rekening met zaken als bandslijtage, het weer, de temperatuur van de weg en belichting. Hiermee is het een motorsport race simulatie van de hoogste klasse. Je bevindt je door middel van de virtual reality mogelijkheid daadwerkelijk in de bestuurdersstoel. Geen privileges meer voor roemruchte coureurs, met deze game is het mogelijk om de strijd aan te gaan met andere race-talenten. IRacing VR biedt het ultieme globale platform. Met een USB port, een digitaal stuur/pedalensysteem en een goede internet-connectie kun je al de weg op. 40 officiële series, 400 privé competities en een ongekend aantal concurrenten wachten je op. Het is een opwindende beleving die de beste functionaliteit biedt, meerdere raceperspectieven biedt, updates en verbeteringen biedt, licensed voertuigen biedt en replica’s presenteert van de beste race circuits ter wereld.

iracing-zicht-op-circuit-en-tribune-met-mensen

Beoordelingen

Zelfs zonder de Oculus Rift is IRacing VR één van de meest realistische race sims op de markt. Meerdere beoordelingen van het spel loven het visueel grafische element, dat wonderschoon is. Zo evenaart het de realiteit tot in elk detail. Alles klopt: van het geluid dat de auto maakt als je schakelt tot de hobbels op de weg die een effect op je prestatie hebben. Dit maakt de game ervaring haast levensecht. Alles is waar het moet zijn en het is vooral erg duidelijk. Dit zorgt voor overzicht en is bevorderlijk voor het speelplezier. Concentratie is gewenst, want enige afleiding gedurende de race kan je op een flinke achterstand zetten. Het spel biedt een fijne opbouw, zodat je vaardigheden kan opbouwen en verbeteren. Na verloop van tijd ben je sterker op de weg en heb je meer strategisch en motorisch inzicht gekregen. Je krijgt al snel inzicht en creëert zo handigheden, zoals hoe je bochten moet nemen. Dit kan dan resulteren in een betere lab tijd. IRacing VR is een ‘vol’ spel, met zoveel functies en mogelijkheden. De performance is erg sterk en de gameplay vloeiend en dynamisch. Schakel terug, rem wat bij, om dan met plankgas over de finish te gaan.

Meer informatie : iRacing Virtual Reality

Share