Dirt 3 VR is een echte Virtual Reality beleving

Softwareontwikkelaar Codemasters staat al jarenlang synoniem voor de betere racegames. Hun in april 2015 voor de PC uitgebrachte rallygame Dirt 3 is daar geen uitzondering op. De naam Collin McRae was inmiddels uit de naam van het spel verdwenen, maar de fantatische besturing en prachtige graphics uit de voorgaande delen zijn gebleven.

Dirt 3 is sinds juli 2016 op de PC als Virtual Reality versie beschikbaar voor VR-sets zoals Oculus en HTC Vive. En dat is een zeer realistische rally-ervaring. En wordt extra leuk als je in de multiplayer modus speelt.

Authentieke race-ervaring

In Dirt 3 VR heeft Codemasters veel meer dan in vorige versies een authentieke rally-ervaring willen nabootsen. En daar zijn ze uitstekend in geslaagd, want in Dirt 3 VR race je niet zo makkelijk als in zijn voorgangers. Voor je het weet vouw je je auto om een boom heen. En dat terwijl je navigator nog zo daarvoor had gewaarschuwd….

Stuurwiel en pedalen aanbevolen

Om de rally-ervaring in Dirt 3 VR zo realistisch mogelijk te maken, kun je een race in het spel het beste spelen met een stuurwiel met force-feedback en pedalen. Met een gamepad is het spel niet alleen lastiger, maar natuurlijk ook minder leuk om te spelen. Laat je daardoor niet ontmoedigen, want je kunt Dirt 3 VR nog steeds uitstekend spelen zonder stuurwiel en pedalen. Doordat je kunt kiezen uit verschillende instellingen voor hulp tijdens het rijden (“driving assists”) kun je het spel voor jezelf leuk houden.

Uitgebreide uitleg voor newbies

Zoals gezegd: Dirt 3 VR is niet makkelijk. Voor degenen die voor het eerst een rallyspel (van Codemasters) spelen, zijn er in Dirt 3 VR uitgebreide tutorials in de vorm van video’s. Hierin wordt onder meer uitgelegd hoe je een rally auto moet besturen: wat is het effect en het belang van gewichtsoverdracht, wat doet een auto in een bepaalde situatie of op een bepaalde ondergrond?

Maar nog steeds zul je zelf uit moeten zoeken hoe je je auto goed op de tracks houdt. En natuurlijk ook hoe je zo snel mogelijk kunt racen, want oma zal niet als eerste over de finish komen. Met “Custom Event” kun je ruiken aan het grote werk: je hoeft dan niet in de Career Mode alle trials en stages te doorlopen om met die ene geweldige rallyauto te kunnen racen.

dirt-3-vr-rally-race-game

Perfect geschikt voor VR

Feitelijk zijn alle simulatoren uitstekend geschikt voor Virtual Reality. Er zit in deze games immers een natuurlijk 3D-effect wat je nodig hebt om VR te laten werken. Maar waarom kunnen sommige racegames in VR dan meer blijven boeien dan andere games? Bij Dirt 3 VR zie je hierop duidelijk het antwoord. Terwijl je bij racegames op circuits alleen een VR-ervaring op de baan zelf hebt, heb je bij een rallygame als Dirt 3 VR veel meer variatie. De omgeving is ontzettend afwisselend en je moet daardoor goed op blijven letten waar je rijdt. Daarnaast heb je hoogteverschillen in de baan, die ervoor zorgen dat je veel meer in de Virtual Reality beleving wordt ondergedompeld dan wanneer je je rondjes op bijvoorbeeld Hockenheim rijdt.

Waarschuwing tegen wagenziekte?

Codemasters heeft in Dirt 3 verschillende “comfort ratings” ingebouwd (Comfortabel, Gemiddeld and Intens). Bij iedere race in het spel wordt weergegeven welk niveau de track heeft. Zie het als een waarschuwing tegen wagenziekte, want niet iedereen kan (helaas) even goed tegen een verregaande VR-beleving. Race je bijvoorbeeld op asfalt, dan zit je op een track wat als Comfortabel wordt beoordeeld. Maar ga je bijvoorbeeld off-road in Finland, dan is de VR-beleving ook echt Intens. En dat merk je, want de enorme sprongen zorgen ervoor dat je maag zich af en toe even omdraait.

Af en toe zal je hart in je keel zitten met de VR-ervaring in deze game, want Dirt 3 is bijna perfect uitgewerkt wat betreft een realistische weergave van de diepte en de verhoudingen van de tracks. De meerwaarde van VR zie je hier duidelijk terug, want je zult deze game beleven nooit op deze manier zonder Occulus Rift of HTC Vive kunnen beleven.

Uitgebreide opties voor multiplayer

Zoals al gezegd is Dirt 3 VR gezegend met een uitgebreide hoeveelheid opties om een race aan te gaan tegen andere spelers. Er zijn mogelijkheden voor multiplayer op dezelfde pc (lokaal) en online. Als je wilt weten of jij al tot de toprallyrijders behoort, dan kun je de multiplayer optie “Dirt Daily” proberen. Iets minder serieus in multiplayer is bijvoorbeeld de Zombiemodus, waarin je als zombie andere spelers moet raken om ze zo met een virus te kunnen infecteren. Ook leuk om te spelen is Transporter, een multiplayer modus waarin je punten moet afpakken van de tegenstanders. Een soort van vlaggenroof (“capture the flag”) dus.

Share