Assetto Corsa – Een verbijsterende race simulator

Het is vanaf nu eenvoudig om volledig ondergedompeld te worden in een zinderende race. Met de komst van virtual reality, die zich nu heeft gevestigd in de game-wereld, was het lang wachten op een spel dat aan alle verwachtingen voldeed: een simulatie die de werkelijkheid evenaarde en ook nog een prettige gameplay had. Dit wachten is niet meer nodig met de komst van Assetto Corsa. Een nieuwe generatie race simulator.

Realistische ervaring

Met de geavanceerde DirectX 11 graphics engine, wordt er een omgeving gecreëerd met dynamisch gebruik van materiaal, licht en oppervlakten. De graphics voegen zo een meerwaarde aan deze game, die daardoor er weergaloos uitziet. Assetto Corsa presenteert aanvullingen op bestaande auto’s, die niet aangetroffen kunnen worden in andere race simulators. Met hybride systemen, telemetrie en een energy recovery simulatie is het spel een vergevorderde aerodynamische belevenis. Zowel met de single player modus als de multiplayer optie is het spel erg gedetailleerd. Met dank aan de samenwerking met officiële autoracebedrijven, zijn de auto’s en omgevingen ontzettend accuraat.

Legendarisch

Assetto Corsa is ontwikkeld bij Kunos Simulazioni, die zich op het terrein bevindt van Vallelunga, een befaamd race circuit. Door laser techniek zijn de tracks zeer nauwkeurig virtueel nagebouwd. Monza, Spa, Brands Hatch, Mugello en vele andere circuits kunnen worden aangedaan, net als de historische reproductie van Monza, net als de legendarische high-speed ovaal, waar races plaatsvonden tot 1961. De physics engine is een element dat praktische ervaring met het werken met de elite van de motorsport samenvoegt met wetenschap. Zodoende is er een nauwgezette virtuele realiteit ontstaan die in niets van speelgemak afdoet. Deze engine maakt het mogelijk om te rijden met voertuigen van de stal van BMW, Lotus, McLaren, Pagani, Audi, Tattus en vele andere modellen.

assetto-corsa-klassieke-bolide

De weg op

Met toetsenbord, joypad, joystick, stuurwiel en een VR-bril als Oculus Rift is Assetto Corsa te bespelen. Het spel is ook geschikt en aansluitbaar voor triple monitor viewing, track IR en 3d vision. Uiteraard ook voor VR. De modi in het spel bevatten onder andere een career mode. Daarnaast zijn er unieke en speciale evenementen, challenges en een volledig zelf te ontwerpen snelle race. Race weekends, vrije training, kwalificaties en drift challenges behoren tevens tot de mogelijkheden. Met vier assistent programma’s, te weten gamer, racer, pro en costum-mode, is het mogelijk te genieten van het racen op elk niveau. Een gevorderde set-up optie maakt het mogelijk om het rubbergehalte op de weg te analyseren. Door een overzicht te krijgen van alle meetbare elementen tijdens de race, kun je het rijgedrag of de tactiek aanpassen. Zelf kun je zelfs de zonnecurve berekenen om het licht in jouw voordeel te laten werken!

Race enthousiastelingen

Je hobby is tot in het extreme te ervaren. De kwaliteit van Assetto Corsa zit in de nauwkeurige uitwerking van de gegevens, de overweldigende graphics en het geweldige sound. Het geluid is zo sterk uitgewerkt, dat het lijkt alsof je je daadwerkelijk op Monza bevindt. De ontwikkelaars hebben een product geproduceerd dan imponeert. Een openbaring in de race-spellen branche. Het is van tijd tot tijd oppassen om niet afgeleidt te worden van de race door de verbluffende omgeving. Assetto Corsa is revolutionair, waardoor het wennen is aan enkele factoren. Er is geen echte startmenu. Het is binnen enkele momenten mogelijk al aan je race te beginnen. Het heeft tijd nodig om te onderzoeken hoe het menu en de aanpassingen hierin precies werken. Met wat moeite is alles aan te passen op de eigen wensen en kun je vlekkeloos het spel vervolgen. De ervaring is zo echt, dat als je bijvoorbeeld in een Fiat 500 zit, je merkt hoe krap dit voertuig is. Met gestructureerd kunststof, gestikt leer en zelfs de reflectie op je dashboard zijn alle details tot in de puntjes uitgewerkt. De voortgang is vlot en zonder moeilijkheden.

race-auto-in-assetta-corsa-vr

Tussen de rivalen

Over de startlijn op weg naar de finish is een fantastische ervaring. Vooral in VR modus maakt Assetto Corsa de meest kritische kenner enthousiast. Tussen de rivalen gepositioneerd komt het aan op vaardigheid en strategie. De toevoeging van VR maakt dat je de race veel meer beleefd en meer druk ervaart om bijvoorbeeld afstand van andere auto’s te houden. Soms doet het je vergeten dat je in een spel zit. Met het veranderen van camera modus kun je het perspectief van de cockpit naar achter de auto verplaatsen, in chase-mode. De elevated bumper cam geeft de kick van de snelheid. Assetto Corsa heeft aanzienlijke mogelijkheden om te customizen. Modificaties zijn mogelijk in dit simulatie spel. Zo zijn een Ferrari of Alpha Romeo feilloos aan te passen. Met de game mods van hotlap, time attack, drift, drag race en nog veel meer, is dit spel een ware openbaring in de VR racespellen. Een spel dat verbijsterd.

Share