The Talos Principle. Mysterieus, intrigerend en ingenieus

Het is alsof je ontwaakt uit een diepe slaap en jezelf vind in een vreemde tegenstrijdige wereld vol met oude ruïnes en geavanceerde technologie, De schepper van deze wereld legt je een moeilijke serie van complexe puzzels voor waarin jij helemaal zelf moet beslissen of je er geloof in hebt of je er moeilijke vragen bij gaat stellen: wie ben jij? Wat is je doel? En wat ga je eraan doen?

Pak ‘m beet ongeveer twee jaar geleden werden gamers aangenaam verrast door het mysterieuze geheimzinnige en raadselachtige spel met het plakkertje The Talos Principle. Een VR spel doorspekt van puzzels. Een briljant VR puzzelgame die je doet nadenken over verschillende filosofische aspecten. De schepper van deze wereld is Croteam, de ontwikkelaar van de Serious Sam games.

Het principe van The Talos Principle

Het principe van dit spel is eenvoudig. Je hebt verschillende levels en elk level eindigt met een soort Tetrisblokje: de ‘sigil’, ook wel tetromino stenen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk van deze blokjes te verzamelen. Hoe meer blokjes, hoe verder jij in de wereld van Elohim komt.

Het spel bevat verschillende attributen die je moet vrijspelen. Deze attributen zijn noodzakelijk om bepaalde sigils te pakken. Zo zijn er bijvoorbeeld jammers. Hiermee kun je krachtvelden uitschakelen en op locaties komen die hoger liggen. Daarnaast zijn er draagbare kristallen. Deze reflecteren een laser waarmee jij jezelf kan opnemen. Zo maak je een opname van je robotlichaam waarmee je verder komt.

Naast attributen zijn er ook diverse obstakels die je het leven ontzettend moeilijk maken. Er zitten overal machinegeweren en bommen. Ook qua apparatuur ga je het moeilijk krijgen. Het ene level bevat een overvloed aan spullen, waardoor je veel keuzestress zal ervaren. Het andere moment vraag jij je vertwijfeld af waarom er zo’n schaarste aan spullen zijn. Het behalen van het spel wordt hiermee stukken lastiger, maar het euforische gevoel van overwinning zal hierdoor des te malen groter zijn.

beeld-in-talos-principles-vr

Het spel is onderverdeeld in drie hubs, elk met een eigen thema. Elke hub heeft een eigen boodschapper:

een ribot npc die je een hint kan geven wanneer jij een moeilijke puzzel moet oplossen
een wereld waarbij je toegang krijg indien je genoeg stenen verzameld
verschillende gewone werelden waarin tetromino’s en sterren verzameld kunnen worden
Er is een hoge toren die de drie hubs met elkaar verbindt. Deze toren is een zeer belangrijk onderdeel in de VR game. Mysterieus en een beetje eng tegelijk…

Het verhaal wordt verteld met behulp van informatiefragmenten in QR-formaat en computerterminals. Deze informatiefragmenten geven je inzicht in de wereld waarin jij je bevindt en de wereld die daarbuiten bestaat. Hoe meer puzzels jij uitspeelt, hoe meer terminals je kan benaderen. Hierbij worden er vragen gesteld die je doen nadenken over je eigen keuzes en overtuigingen.

Puzzelomania

In The Talos Principle ben jij een robot en laat je nadenken over de vraag wat een mens tot mens maakt. Ben jij als robot een nieuwe uiting van de mensheid?

En wat is er gebeurd met de bevolking op de planeet? Er zijn spelelementen die onduidelijk zijn en dat gecombineerd met filosofische onduidelijkheden.

Elohim, de god in het spel gaat het je niet vertellen. Elohim is geen verteller, maar een gids en brengt je door diverse kamers en puzzels. Dat er iets fundamenteel mis is in deze wereld, dat spreekt boekdelen.

Via computers krijg jij meer informatie en kom jij meer te weten over de supercomputer. De computer die is gemaakt om alles te onthouden. Waarom de mensheid deze supercomputer heeft ontwikkeld, zit verstopt in het geheugen van deze supercomputer. Je vangt middels tekstbestanden steeds meer glimpen op van wat er destijds is gebeurd, wie jij bent en in welke wereld jij zit. Ook krijg jij antwoorden over die hoge mysterieuze toren waar jij niet heen mag. Een spannend verhaal dat de adrenaline naar je hoofd doet stijgen. Jij moet en zal dit geheim ontrafelen.

talos-principle-virtual-reality-dorp

De Gameplay van The Talos Principle

The Talos Principle is een fantastische game in vr. Je krijgt te maken met mooie leveldesigns. Al dwalend door Egypte kom je door oude ruïnes en een paar bossen met mooie rivieren. Je kan zelfs een paar vliegende eilanden tegenkomen, wanneer je bepaalde sigils vindt. Deze sigils zijn niet zo makkelijk te pakken en hiervoor moet jij je ingenieuze brein op actief zetten en de verschillende attributen die je uit de eerdere levels hebt verzameld gaan toepassen. Hoe jij hiermee omgaat is volledig van invloed op het einde van het spel. Jouw einde ligt in je eigen handen.

In vogelvlucht. De kenmerken van The Talos Principle

Overwin meer dan 120 meeslepende puzzels in een prachtige wereld.
Overmeester drones, manipuleer laserstralen en repliceer zelfs de tijd om je waarde te bewijzen – of om een uitweg te vinden.
Ontdek een verhaal over het mensdom, technologie en beschaving.
Ontrafel aanwijzingen, bedenk theorieën en volg je verstand.
Kies je eigen weg door de niet-lineaire wereld van de VR game en los de puzzels op jouw manier op.
Maar vergeet niet: jouw keuzes hebben consequenties en iemand houdt je altijd in de gaten.
Systeemvereisten van The Talos Principle

Minimum vereisten

CPU: Info
CPU Speed: Dual-core 2.0 GHz
RAM: 2 GB
OS: Windows XP 32-bit (with service pack 3)
Video Card: DirectX 10 class GPU with 512MB VRAM
(nVidia GeForce 8600 series, AMD Radeon HD 3600

series, Intel HD 4000 series)

Sound Card: Yes
Free Disk Space: 8 GB
Aanbevolen vereisten

CPU: Info
CPU Speed: Quad-core 3.0 GHz
RAM: 4 GB
OS: Windows 7 64-bit
Video Card: DirectX 11 class GPU with 1GB VRAM
(nVidia GeForce 480 GTX, AMD Radeon HD 5870)

Sound Card: Yes
Free Disk Space: 8 GB
De samenvatting van The Talos Principle

Het spel heeft de meest intrigerende en ingenieuze puzzels. Dat niet alleen, het verhaal is zeer mysterieus. Je wilt zo graag de antwoorden dat je de VR game het liefst in ene keer uitspeelt. Dat gecombineerd met de filosofische vraagstukken behoort The Talos Principle tot de betere VR games met echt nadenkwerk.

Meer informatie : http://www.croteam.com/talosprinciple/

Share