Playstation VR Review

Wat je moet weten over de nieuwe Playstation VR Virtual Reality bril van Sony

De gamewereld is in de ban van Virtual Reality. VR wordt door veel mensen gezien als de toekomst van gamen en Sony kan als een van de meest succesvolle producenten van gameconsoles natuurlijk niet achterblijven. Sony’s antwoord op de ware gamerevolutie die de komst van Virtual Reality in werking heeft gezet komt op 13 oktober 2016 op de markt. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten.

Eenvoudig aansluiten en gamen

In tegenstelling tot veel van de VR brillen die al op de markt zijn heb je geen dure, high-end PC nodig. De Playstation VR werkt gewoon op je PS4, wat maakt dat je na aansluiten meteen al kunt spelen. De headset is aangenaam licht en comfortabel ontworpen, met een verstelbare hoofdband en vizier zodat het geschikt is voor iedereen. Je kunt hem gemakkelijk op- en afzetten en het minimalistische design zorgt ervoor dat je onverstoord en comfortabel kan gamen.

Bij de aankoop van een Playstation VR krijg je een Demo Disc. Zo kun je enkele van de nieuwe VR games meteen al ervaren, meteen na het aansluiten. Dit zijn wat van de aankomende PS VR-games:

Denk niet dat het hierbij blijft! Er staan nog meer releases geplant en er gaan er ongetwijfeld ook meer komen.

De grens tussen echte en virtuele realiteit wordt steeds kleiner

Iedere rasechte gamer heeft wel een game waarin hij zichzelf (en de tijd!) kan verliezen. De Playstation VR zet je middenin de wereld van de game, waardoor je niet alleen de tijd, maar ook je omgeving vergeet. Het 5,7 inch scherm laat je genieten van een breed gezichtsveld en het geavanceerde systeem dat je hoofd met bewegingen van 360 graden volgt verzekert dat dat gezichtsveld ononderbroken blijft. De PS4 weet gelukkig wel altijd waar je bent, zelfs als jij dat niet meer weet. Negen leds op de voorkant, zijkanten en achterkant van de Playstation VR worden automatisch gevolgd door de Playstation Camera. De PS4 bepaalt je precieze locatie zodanig dat je vrijuit kunt bewegen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je per ongeluk de deur uitloopt. Naast de DUALSHOCK 4 controller kun je ook de Playstation Move-bewegingscontroller gebruiken.

De Playstation VR geeft beelden weer met een framerate van 120 per seconde, wat dubbel zo veel is als de standaard fps voor current-gen games en ook aanzienlijk meer is dan de 90 fps die de Oculus Rift en HTC Vive bied. De geluiden lijken van overal om je heen te komen door een surround sound dat gebruik maakt van 3D-audio. Net als in het echte leven zal je instinctief je hoofd draaien bij het horen van een voetstap achter je en de afstand zonder moeite kunnen beoordelen. Dit alles maakt dat de wereld levend en realistisch aan voelt, en niet gewoon als een virtuele projectie. Breng de wereld van de game tot leven zoals je dat nog nooit gedaan hebt, vanuit het comfort van je bank.

Speel samen met je vrienden dankzij het Social-scherm

Onbetwistbaar een van de beste dingen aan een gameconsole is dat je samen met je vrienden kunt gamen. De Playstation VR projecteert wat jij ziet op je tv-scherm, zodat je vrienden mee kunnen reizen naar de wereld. Als je competitief ingesteld bent kun je ze het ook tegen je laten opnemen met de DUALSHOCK 4 controllers.

Online kun je met de Playstation VR ook gamen. De headset heeft een ingebouwde microfoon voor online spelen. Neem het tegen andere gamers op in een wereld waar jullie allen in zitten.

Enkele specs om je behoefte naar informatie te verzadigen

Natuurlijk is het moeilijk een keuze te maken uit zoveel verschillende VR brillen. Hieronder zijn daarom enkele specificaties om het vergelijken makkelijker te maken.

Display: OLED
Schermresolutie: 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080 per oog)
Schermformaat: 5,7 inch (14,48 cm)
Gezichtsveld: ongeveer honderd graden
Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz
Interface-verbinging: HDMI, USB
Sensoren: acceleratiemeter, gyroscoop
Audio: 3D-audio, surround sound

De Playstation VR wordt op 13 oktober dit jaar gereleased en gaat in Nederland €399,99 kosten. Vooralsnog ziet alles er veelbelovend uit. Of de Playstation VR kan bijbenen met andere Virtual Reality brillen? Dat is nog maar de vraag, maar alle informatie die we tot nu toe hebben wijst erop van wel.