Tilt Brush : Schilderen vanuit een nieuw perspectief

De ontwikkelaars van Google hebben al vele innovatieve gadgets en software gemaakt. Een populaire zoekmachine, een prima mail client en een landkaart die je kunt gebruiken om je eenvoudig te navigeren over de gehele wereld: het bedrijf heeft het allemaal gemaakt.

Google is nooit helemaal klaar met het ontwikkelen van nieuwe speeltjes en gadgets en dit blijkt wel uit de snelheid waarmee het bedrijf nieuwe innovaties op de markt presenteert. Het nieuwste speeltje van de internetgigant? Tilt Brush, een innovatie die Google samen heeft ontwikkeld met HTC. Meer over deze innovatie van deze bedrijven, lees je op deze pagina.

Tilt Brush: een korte introductie

Als je de naam Tilt Brush hoort, denk je misschien aan een grote tandenborstel die je kunt gebruiken om je tanden nog beter volgens de wensen van je strenge tandarts schoon te maken. De naam doet je misschien denken aan een verzorgingsproduct, maar het gaat om een hele andere innovatie. Zo gaat het om een applicatie voor de HTC Vive VR Headset: een headset die je kunt gebruiken om jezelf onder te dompelen in de wereld van VR of virtual reality.

Je kunt de applicatie van Google en HTC ook wel vergelijken met Paint, maar dan voor gevorderden. Waar jij vroeger voornamelijk zat te kliederen en te klooien op je Windows 95 computer als je Paint gebruikte, kun je met deze app echt op het hoogste niveau schilderen. Geen vlekken, verdwaalde strepen potlood of lelijke kleuren meer, maar een applicatie die je kunt gebruiken om kunstwerken van hoog niveau te maken.

Google heeft onlangs een video online gezet waarin je kunt zien wat je met Tilt Brush kunt doen. Nu moet je niet denken dat je bij het eerste gebruik van de applicatie meteen zo goed bent als de artiesten in het filmpje, maar mogelijkheden biedt de app zeker wel. Oefening baart kunst en deze app geeft je in ieder geval alle handvatten om je echt te ontwikkelen.

Het gebruik van Tilt Brush

Voor je de applicatie kunt gebruiken, heb je een computer nodig die compatibel is met de VR hardware en software van HTC. Heb je deze computer niet en wil je geen gloednieuwe computer aan moeten schaffen, dan kun je er ook voor kiezen om jouw computer een beetje om te bouwen. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar op het internet zijn diverse handleidingen te vinden om dit in een mum van tijd te doen. Heb je wel een geschikte computer voor de hard- en software, dan is ombouwen uiteraard niet nodig.

Voor je de app voor het eerst gaat gebruiken, raden wij je aan om enkele tutorials voor de applicatie te bekijken. Op Youtube zijn diverse filmpjes te zien die veel vragen voor je beantwoorden over de besturing van de app en de belangrijkste functies van de app. Natuurlijk kun je dit ook allemaal zelf uitvogelen, maar dit kost je wel meer tijd. Als je meteen aan de slag wil gaan met de app, kun je beter eerst wat filmpjes kijken om geklooi bij het eerste gebruik te voorkomen.

Door de controllers in de hand te nemen, kun je beginnen met het tekenen van de eerste vormen. Wij raden je aan om met eenvoudige vormen te beginnen die je goed kent, zodat je even aan de hard- en software kunt wennen. Overigens is het belangrijk om te weten dat je bij deze app niet met verf schildert, maar licht gebruikt. De verschillende bruches kunnen in iedere kleur gebruikt worden, maar je schildert uiteindelijk met licht en niet met echte verf. Hoe dikker je de ‘verf’ aanbrengt, hoe meer het schilderwerk gaat schijnen. Dit kan prachtige effecten geven en zeker als je het doek op een donkere achtergrond plaatst.

tilt-brush-ontwerpen-in-vr

De bruches en Tilt Brush

Kleur wordt bij Tilt Brush dus aangebracht in de vorm van licht, maar je kunt hier wel in variƫren. Afhankelijk van de brush die je gebruikt bij het schilderen, vallen de lichtkleuren verschillend uit. Iedere brush heeft een eigen glans en zo kan een kleur met de ene brush heel anders uitvallen dan de kleur die je met een andere brush gebruikt. Door de verschillende bruches te proberen en lijnen naast elkaar te zetten, zie je het verschil vanzelf en kun je wat experimenteren voor je echt gaat schilderen.

Hoe groot de brush moet zijn die je wil gebruiken, kun je overigens zelf instellen met de controller. Wil je fijne lijntjes tekenen en hierna met dikke lijnen aan de slag, dan heb je dit zo ingesteld.

Tilt Brush: nog vrij lineair en dus even wennen

Ben je het gewend om met dikke verf te schilderen? Dan zal je even moeten wennen aan deze applicatie. De applicatie voor de VR van HTC is nu voornamelijk nog geschikt voor lineaire lijnen en dit merk je zeker als je het gewend bent om met wat meer verf bezig te zijn. Je kunt dit overigens gemakkelijk oplossen door bepaalde functies in de app te gebruiken, maar deze functies moet je dan natuurlijk wel kennen. Je kunt de functies leren kennen door tutorials te bekijken, maar ook door gewoon lekker aan de gang te gaan met de soft- en hardware.

Conclusie: een innovatief apparaat voor de echte creatieveling

Hoewel er nog wat verbeterpunten zijn voor de applicatie en je zeker even moet oefenen voor je echt mooie kunstwerken kunt maken met de hard- en software van Google en HTC, is de Tilt Brush zeker een aanrader om te kopen. Ben je een creatieveling die het leuk vindt om op alternatieve manieren bezig te zijn met kunst? Dan is deze applicatie zeker iets voor jou. Je hoeft niet veel te investeren om de applicatie te kunnen gebruiken, maar je kunt er wel uren mee bezig zijn en jezelf echt mee ontwikkelen. Misschien niet geschikt voor iedere creatieveling die zijn of haar eigen kunst maakt, maar zeker wel een must voor innovatieve schilders en kunstenaars die graag naar de toekomst van hun vak kijken. Meer informatie : https://www.tiltbrush.com/

Share