Dead Space

De ijzingwekkendste survival horror

Er is een spel die haast eigenhandig een nieuw game-genre heeft gecreëerd. Dead Space VR staat garant voor de beste survival horror ervaring. Het is een bloederige third-person shooter met een dosis jump-scares die een aardige impact op je gesteldheid heeft. Dead Space VR is het resultaat van haast 10 jaar werk sinds de eerste release. Dat uit zich nu in een eenvoudig te bespelen visueel spektakel. Horror en actie om je vingers bij af te likken.

Isaac Clarke

Het verhaal van Dead Space VR draait om de ingenieur Isaac Clarke. In de ruimte is een enorm mijnschip stilgevallen nadat er een mysterieus voorwerp wordt gevonden op een vreemde planeet. Er is al lange tijd geen contact meer met dit mijnschip en er wordt besloten om na het ontvangen van een noodsignaal naar het schip af te reizen. Een verkenningsexpeditie moet antwoorden geven en aantonen wat er gebeurt is. Isaac Clarke (een leuke hommage van de makers aan sciencefictionschrijvers Isaac Asimov en Arthur C. Clarke) gaat mee op deze expeditie. Aan boord wordt een weerzinwekkende ontdekking gedaan: de gehele bemanning is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Daarnaast lijken de lichamen door een buitenaardse plaag geïnfecteerd te zijn. Isaac staat, eenmaal binnen, alleen om de strijd voor overleving aan te gaan. Het ontaard in een schokkende en doodenge thriller waarin zogenaamde Necromorphs de hoofdrol spelen. Het lijkt erop dat alleen de doden overleven.

EA Redwood Shores

Dead Space VR is een survival horror-actie game, ontwikkeld door EA. Het spel is geschikt voor Xbox, playstation en Windows. Met een processor van 2.8 GHz of sneller werkt dit spel uitstekend. EA heeft zichzelf overtroffen in het plot. De uiteindelijke waarheid van de hele situatie is namelijk weerzinwekkender dan de afgrijselijkheden op het schip. Ook de toevoeging van gewichtloosheid aan de actie verhoogd de spanning. In elke hoek loert namelijk gevaar. Er is gekozen voor een third-person perspectief, net als bijvoorbeeld Gears of War. Je krijgt de benodigde informatie door holografische projecties. Dead Space heeft een winkel waar wapens gekocht kunnen worden. Ook is het mogelijk gevonden items te downloaden en op te slaan in een inventaris. Met Power Nodes kan je wapens en RIG upgraden. EA geeft iets extra’s aan het spel door gebieden in het spel in te delen zonder zwaartekracht of zuurstof. Gravity Boots zorgen dat Isaac op de oppervlakte blijft. Ook bestaat er de mogelijkheid aan de buitenkant van het schip te onderzoeken. Vliegend puin en het risico om meegesleept te worden in de ruimte vormen een extra moeilijkheid.

death-space-op-de-oculus-rift

Creatief ten strijde tegen Necromorphs

Isaac Clarke is in Dead Space VR geen soldaat, maar een systeemingenieur. Daarom zijn de wapens die hij tot zijn beschikking heeft geïmproviseerd. Mijngereedschap vormt bijvoorbeeld een nuttig wapen. Het enige wapen dat hij heeft is de Pulse Rifle, een aanvalsgeweer dat normaliter door veiligheidsagenten wordt gebruikt. Die wapens moeten ingezet worden tegen de Necromorphs. Deze wezens, die bestaan uit gemuteerde mensen die geïnfecteerd zijn met het virus, kunnen niet worden doodgeschoten. Bepaalde lichaamsdelen moeten worden vernietigd om de kwaadaardige wezens te stoppen. Ook zijn er enkele geavanceerde Necromorphs in het Dead Space VR. Deze moeten volledig vernietigd worden en de enige manier om dit te realiseren, is om creatief in actie te komen.

Gameplay

Ook gamers die de vorige edities van Dead Space VR kennen, zullen op opschrikken uit hun stoel. Het spel weet feilloos de speler te laten schrikken. De mix van science-fiction en horror is een ideale combi. Het is een beetje in de stijl van films als Alien of Predator. Het is een origineel spel, met een goed plot. De graphics lopen vloeiend in elkaar over. De game wordt zo een soort film-ervaring. De hologrammen zijn scherp en duidelijk en ook het geluid is fenomenaal. Dat moet ook wel om die schrikeffecten te realiseren. De gameplay is eenvoudig en ook het plot zorgt ervoor dat je uren achtereen speelt. De sfeer is intens, op de huid. Je bent constant alert. Ook moet je goed puzzelen om tot oplossingen te komen en de losse eindjes aan elkaar knopen. Een ander positief punt is de armor en de wapens. De gunplay is een verrijking en gelukkig niet ingewikkeld. Met Isaac Clarke wordt je de grote held na een spetterende finale. Actie en horrorliefhebbers zitten goed met Dead Space VR.

Share